Problem rozwiązany. Powodem usterki był zimny lut w sterowniku. Po prze lutowaniu połączeń problem z uruchomieniem znikł
Akumulator - jak kupić mądrze
Zwiń
X
-
Akumulator - jak kupić mądrze
Uprzejmie prosze o pomoc lub wskazówki przy zakupie akumulatora.
Jak kupić, by kupić dobrze? na co zwrócić uwagę? Jakiej firmy? Jakie dane, jakie parametry?
Samochód - Reanult Scenic RX4, rok produkcji 2002 Samochód - to nie jest Octavia. Pytam jednak tutaj, bo już niejednokrotnie uzyskałem tutaj pomoc - poważne forum, poważni i rzetelni dyskutanci/użytkownicy.
Silnik - 1.9, diesel dCi.
WAŻNE: wnęka akumulatora w tym samochodzie jest bardzo mała, nie pozwala na umieszczenie tam baterii typu 278mm (długośc). Zamontowany dątąd był akumulator 242mm długości, a wnęka/plastik mierzona metrowką to 260mm.
Dotąd uzytkowana była bateria oryginalna, oznaczona logiem Renault, 60Ah/580 - niestety zywot jej dobiega końca, objaw: auto w garażu w temperaturze +8°C odpali po nocy _jeden_ raz. Po zgaszeniu silnika drugi raz juz nie chce odpalić, nie ma siły kręcic rozrusznikiem. Akumulator była już ładowany.
Inna ważna rzecz - moze coś zasugerujecie w zwiazku ze stylem uzytkowania wozu: bardzo krótkie czasy jazdy, małe dystanse po 2~3 km i jest wyłączane. Takie kursy robi 4 i wiecej razy dziennie, tym samym prawdopodobnie nie ma czasu się naładować akumulator po wygrzaniu świec żarowych i kreceniu rozrusznikiem.
Powyzesz napisałem, gdyz wydaje mi się to ważne, ale prosze o korektę jeśli nie mam racji, jeśli to nie ma znaczenia.(taki a nie inny wóz /4*4/ jest niezbedny, droga do domu, odcinek 0,5km to po deszczach i roztopach to jezioro pełne błota i mazi, a bez opadów wysokie koleiny, dojeżdżam do domu tylko ja i ciągniki rolnicze, zwykłe osobówki nie przejeżdżaja)
Wiem, że powninien być pojemniejszy nowy akumulator, ale ograniczeniem jest wielkość fizyczna, jego dlugość - krótka wnęka 260mm.
Jednak przy gabarytach baterii 242mm nie można znaleźć większych pojemności niż 64Ah.
jaki więc akumulator wybrać?
Jakiej firmy?
Uprzejmie dziekuję za okazaną pomoc, porady i wskazówki
Na koniec kilka przypadkowych aukcji:
Centra 64AH/640 242mm http://moto.allegro.pl/centra-futura...457952951.html
Bosch 61Ah/600 242mm http://moto.allegro.pl/super-akumula...476164857.html
VARTA 63AH/610 242mm http://moto.allegro.pl/akumulator-va...477889729.html
BOSCH 74AH(??czy to nie pomyłka??)/680 242mm http://moto.allegro.pl/akumulator-bo...460221648.html
Czy ryzykować i kupować coś mao znanego? Jensen, Jazdon, Hummer, akumulatory ukraińskie?
Może ktoś wskaże ciekawy akumulator na którejś z aukcji?
-
-
satoot, z tych co podałeś wybrał bym Centrę. Kiedyś mając taki w felce miesiąc przed końcem gwarancji (3 lata) zaczęły się problemy. Wymienili na nowy i znowu 3 lata gwarancji. Niestety auto poszło w inne ręce. Dodatkowo bardzo dobrze działa Centra Assistance. Przyjechali do mnie do garażu po 15 minutach.
Komentarz
-
-
3 lata temu kupiłem Boscha - był w cenie Centry. Brak jakichkolwiek problemów z akmulatorem. Przez ten okres ani razu nie doładowywałem akumulatora. Samochód sprzedany wraz z akumulatorem.
Odradzałbym zakup akumlatora z allegro - nie masz pewności ile czasu leżał on u sprzedawcy a po drugie wiadomo jak firmy kurierskie traktują przesyłki.
Z marketu też bym nie brał.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Emulator czujnika poziomu oleju G266
Napraw sterowników AIRBAG
Komentarz
-
-
ZAP Piastów
U mojej matki w Matizie jest akumulator(ek) 35 Ah firmy ZAP Piastów.
Samochód ma 10 lat. Akumulator także...
Jazda tylko na bardzo krótkich dystansach, start-stop. Samochód służy do robienia zakupów w okolicy, za miastem był najdalej z Gdańska do Gdyni
Przez te 10 lat akumulator wyładował się tylko 2 razy. Raz, bo auto zostało na światłach, a drugi niedawno - bo auto stało w zimie prawie 2 m-ce nie ruszane. Kilka godzin ładowania - i w drogę Samochód zapala od strzału. Wiem, że silniczek 800 ccm, 3 cylindry to śmieszna sprawa, ale i accu to tylko 35 Ah z małym prądem rozruchowym. 10 lat na jednym akumulatorze w samochodzie używanym tylko na kilkukilometrowych dystansach (przebieg po 10 latach nieco ponad 40 tys. km) - czapki z głów. Samochód pod chmurką. ZAP Piastów, powiadam, pamiętajcie tą nazwę. Przynajmniej te 10 lat temu robili doskonałe baterie!
M.666 4U
Komentarz
-
-
Gość
I nic mocniejszego faktycznie nie wejdzie?! Jesli tak to rzeczywiscie trzeba madrze wybrac. Powiem Ci tak...
Ja wymienilem akumulator gdy przyszly pierwsze mocne mrozy, poprzedni mial 9 lat i byl fabryczny, chyba nawet ciut slabszy niz te ktore podales. Jezdzilem takie same odcinki jak Ty, praca-dom (ok 3 km), glownie po miescie i czasem kawalek dalej, ogolnie w wiekszosci auto nawet nie dogrzane nie mowiac o podladowaniu aku. Nie mialem problemow z paleniem, poki kilku krotnie w nie dlugim okresie czasu uzylem ogrzewania postojowego, ale mimo ze akumulator wyladowal sie do zera i byl stary to po doladowaniu dawal jeszcze rade. Przed zima zdecydowalem jednak kupic nowy.
Co wybralem?! To co bylo fabrycznie czyli VARTE, tylko tym razem Silver i duzo mocniejszy.
Sklep Forteczna Poznań oferuje akumulatory, prostowniki, ładowarki do akumulatorów, przetwornice samochodowe, do pieca c.o.
Wyhaczylem go za niecale 400 zl i jestem zajebiscie zadowolony, akumulator mniej poddatny na rozladowania i lepiej trzyma przy uzytkowaniu takim jak piszesz. Mysle ze jesli wybierzesz Varte mimo ze do Twojego auta pasuje slabsza to bedziesz super zadowolony. Ja praktycznie ciagle jezdze na krotkich dystansach (choc od kilku dniu juz wiecej), czesto przepalam "webasto", grzeje stolki itd. (+wzmak i subwofer). Ma co zrec prad, a auto pali od strzala, nawet kiedy przestoi pod chmurka weekend.
Wielu poleca Centre i pewnie sie sprawdza, ja mimo ze mialem tansza do kupienia od Varty (+ dla Centry za gwar. na 3 lata i "Assistance", choc to akurat chyba jest lipa) nie kupilem jej, dolozylem pare zlotych i nie zaluje.
Z czystym sumieniem polecam Varte Silver :!:
Komentarz
-
Re: Akumulator - jak kupić mądrze
Zamieszczone przez satootUprzejmie prosze o pomoc lub wskazówki przy zakupie akumulatora.
Jak kupić, by kupić dobrze? na co zwrócić uwagę? Jakiej firmy? Jakie dane, jakie parametry?Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Bierz Centre. Bodajże na Futurę dają 3 lata gwarancji. Miałem do tej pory w 2 samochodach. 1-szy 6,5 roku w Renault 5 (nieludzko traktowany), 2-gi Daewoo Lanos u mnie padł po 2 latach, ale kupiony 4 lata wsześniej =6 lat. Gwarancji nie dam, ale jak kupisz to coś koło 6 lat powinien wytrzymać.
Komentarz
-
-
Wszyscy pomogli - bardzo dziękuję.
Jeszcze prośba dodatkowa:
czy wymieniając akumulator zlecić jakieś sprawdzenie elektryki wozu?
Robi się takie rzeczy, np. sprawdzić prąd ładowania?
Jakiej pojemności są akumulatory w ©kodach 1.9tdi? (w końcu podobne pojemności - co daje VW/Skoda do swoich aut?)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootWszyscy pomogli - bardzo dziękuję.
Jakiej pojemności są akumulatory w ©kodach 1.9tdi? (w końcu podobne pojemności - co daje VW/Skoda do swoich aut?)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez satootWszyscy pomogli - bardzo dziękuję.
Jakiej pojemności są akumulatory w ©kodach 1.9tdi? (w końcu podobne pojemności - co daje VW/Skoda do swoich aut?)Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
satoot, jesteś z Poznania, tak ? jak chcesz kupić aku Centra/Varta/Exide.... polecam sklep firmowy na tyłach małej stacji benzynowej na ul. Solnej - na miejscu wymiana aku w cenie zakupu + fachowa obsługa (byłem, zadawałem lamerskie pytania, na wszystkie dostałem odp. z uśmiechem na twarzy )SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Ostatnie pytanie:
Jak sprawdzić datę produkcji akumulatora?
Jest jakieś zunifikowane miejsce, sposób w jaki zakodowana jest data produckji?
Czy jest ta informacja wydrukowana, wybita na akumulatorze?
Dużo osób zwraca uwagę, bym nie kupił czegoś starego, zleżałego, o gorszych parametrach.
Jak to sprawdzić?
Komentarz
-
-
Na stronach ADAC pojawił się nowy test aku: http://www.adac.de/infotestrat/tests...spx?tabid=tab1Załączone pliki
Komentarz
-
Komentarz